شیر برقی چیست ؟
امروزه مهندسان برای کنترل خودکار و از راه دور هر نوع سیال از شیر برقی کمک می گیرند، و همین ویژگی باعث شده است تا دیگر نیازی به باز و بسته کردن شیرها به صورت دستی نباشد. ماهیت و نوع سیال می تواند آب، هوا، گاز، روغن، بخار ، مبرد و یا همان ماده ی سرد ساز باشد. شیر برنجی برقی از دو جزء اصلی و مکمل یکدیگر تشکیل شده است که عبارتند از :
- سولنوئید (solenoid) در قسمت بالا
- سیستم ولو (valve system) در قسمت پایین دستگاه
سلونوئید اصطلاع عمومی یک سیم پیچ استوانه ای است که عملکردی مشابه آهنربای الکتریکی دارند. آن ها انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کنند و قابلیت آن را دارند تا از جریان الکتریکی یک میدان مغناطیسی ایجاد کرده، و از میدان مغناطیسی برای فراهم آوردن یک حرکت خطی استفاده کنند. به مجموعه ی این سولنوئید ها و سیستم ولو یا دریچه، شیر برقی گفته می شود.
شیرهای برقی یکی از دو حالت ” به طور معمول باز” و یا “به طور معمول بسته” را دارند و با توجه به دستوری که می گیرند نسبت به انجام این دو حالت اقدام می کنند. خاصیت الکترومغناطیس باعث می شود تا پیستون موجود در سیستم ولو به سمت بالا یا پایین حرکت کند و به نوعی کنترل جریان سیال را در دست بگیرد.

انواع مختلف شیر برقی
از آنجا که شیر برقی در بسیاری از کاربردهای مختلف توانسته اند نقش خود را به خوبی ایفا کنند ، شرکت های سازنده بر آن شدند تا طرح های گوناگونی را از این وسیله حیاتی را ساخته و روانه ی بازار کنند. هر فرآیندی برای اجرایی شدن، نیاز به ابزار و تجهیزات مخصوص به خود دارد و نمی توان از هر نوع وسیله ای برای پیش برد اهداف مجموعه استفاده کرد.
بنابراین مهندسین دائما در تلاش هستند تا متناسب با نوع فرآیند، قطعه ی مورد نظر خود را طراحی و تولید کنند. شیر برقی نیز از این قاعده مستثنی نیست و با توجه به روندی که در هر پروژه در پیش است، این قطعات را به پنج گروه ذیل تقسیم بندی می کنند:
- شیر برقی با عملکرد مستقیم ( direct-acting valves)
- شیرهای برقی پایلوت دار یا هدایتگر ( pilot-operated valves)
- شیر های دو راهی (two-way valves)
- شیر های کنترل سه راهی (three-way valves)
- شیرهای کنترل چهار راهی (four-way valves)
در ادامه به تفصیل در مورد هر یک از موارد مذکور توضیح خواهیم داد…

نحوه ی کارکرد شیر برقی مستقیم
یک شیر برقی ۲۲۰ ولت با عملکرد مستقیم، مکانیزم ساده ای دارد و برای کاربردهای با دبی (مقدار حجم جا به جا شده در واحد زمان) نسبتأ کم استفاده می شود. به طور کلی به فشار خارجی بستگی ندارند و زمانی که خاصیت الکترومغناطیس در سیم پیچ پیستون را به سمت بالا می کشد ، سوپاپ به طور مستقیم باز می شود و به سیال اجازه ی عبور می دهد و همین فرآیند نیز به طور بالعکس برای شیرهای باز اتفاق میافتد.
شیرهای مستقیم وابسته به حداقل فشار نیستند و معمولا قطر حفره ی شیر و همین طور نیروی مغناطیسی ایجاد شده، مشخص کننده ی دبی جریان و حداکثر فشار کار هستند.

شیر برقی با عملکرد پایلوت یا هدایتگر
این نوع از شیر برقی دارای یک عملکرد غیر مستقیم است، به طوریکه باز و بسته شدن شیرها با رسیدن مجموعه به یک فشار متوسط رخ می دهند و معمولاً فشار ۰.۵ را به عنوان حداقل مقدار بار در نظر می گیرند. شیر برقی از نوع پایلوت به انرژی الکتریکی کم تری احتیاج دارند و با سرعت کم تری نیز کار می کنند، اما برای باز ماندن به یک انرژی کامل نیاز دارند.
این نوع از شیرها برای کاربردهای با دبی بالا بهترین هستند. روند جریان شیر غیر مستقیم یک جهته است و بین درگاه های ورودی و خروجی یک غشای لاستیکی قرار دارد که دارای یک سوراخ کوچک برای انتقال جریان از ورودی به محفظه ی فوقانی است. زمانی که شیر به طور کامل بسته است، فشار ورودی از بالای غشا و همین طور فنر نگه دارنده، شیر را بسته نگه می دارند.
پایلوت یا هدایتگر با فعال شدن شیر برقی باز می شود و فشار بالای دیافراگم کاهش می یابد. این امر باعث ایجاد فشار در یک طرف غشا شده و در نهایت منجر به بلند شدن آن می شود و رسانه یا جریان سیال می تواند از ورودی به خروجی سرازیر شود. برای یک شیر باز نیز این فرآیند به طور برعکس اتفاق میافتد.
نحوه ی عملکرد شیر برقی دوراهی
شیرهای دو راهی متداول ترین نوع شیر برقی هستند و دو پورت یا درگاه در آن وجود دارد که برای شروع یا متوقف کردن جریال سیال استفاده می شوند. شیرهای دو طرفه طوری تنظیم شده اند که یا به صورت بسته باشند و یا باز و تا زمانی که انرژی الکتریکی باعث باز شدن شیر نشود، بسته می مانند.

شیرهای کنترل سه راهی
این محصول دارای سه پورت می باشد و برای عملیات هایی که به فشار متناوب نیاز است به خوبی کار می کنند. اما فقط دو پورت می تواند در یک زمان مشخص نصب شود. در ذیل تنظیمات لازم برای راه اندازی این نوع از شیر آورده شده است.
تنظیمات ترکیبی ( دو ورودی و یک خروجی) : هنگامی که پیستون دهانه ی سوراخ پایین را مسدود می کند، سیال از ورودی بالایی به خروجی جریان می یابد و زمانی که از برق استفاده می شود پیستون بالا می رود تا خروجی بالایی بسته شود بنابراین سیال از ورودی دیگر به خروجی هدایت می شود.
تنظیمات انحرافی (یک ورودی و دو خروجی) : زمانی که پیستون دهانه ی زیرین را مسدود می کند، در حالتی که سیستم بدون برق است، سیال از ورودی به خروجی بالا حرکت می کند. در حالت برق دار بودن سیستم، پیستون به سمت بالا حرکت می کند تا خروجی بالا را ببندد، بنابراین سیال از ورودی به خروجی دیگر هدایت می شود.
تنظیمات کلی : این حالت به سیال ها اجازه می دهد تا در هر دو جهت جریان داشته باشند اما مانند شیر برقی دو راهی فوق الذکر فقط دو درگاه همزمان متصل می شوند.
شیرهای کنترل چهار راهی
شیر برقی چهار طرفه معمولا با سیلندر یا محرک دوکاره استفاده می شوند و شامل چهار پورت هستند. دو پورت منجر به ایجاد فشار می شوند و دو پورت دیگر فشار را تخلیه می کنند. حالت های آن یا به صورت کاملاً بسته و یا کاملاً باز و یا اینکه به شکل تنظیمات کلی که در قسمت قبل ذکر شد کار می کنند.
جهت اخذ مشاوره و استعلام شیر برقی می توانید با مشاوران و کارشناسان پتروکاسپین تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت استعلام آنلاین سایر محصولات پتروکاسپین به سایت اینترنتی pcp.ir مراجعه نمایید.
تماس با کارشناس فروش :۰۲۱۴۱۸۰۵