طراحی شیر اطمینان
در طراحی شیر اطمینان بلند شدن دیسک از روی سیت بسیار مهم است. در واقع زمانی که فشار استاتیک داخلی افزایش می یابد و به بیش از فشار تنظیم شیر می رسد، دیسک شروع به بلند شدن از روی سیت می کند. وقتی شیر باز می شود، قنر تنظیم منقبض میشود و در نهایت، نیروی عکس العمل فنر نیز بیشتر می شود.
در طراحی شیر اطمینان عوامل زیادی دخالت دارد که بررسی هر یک سبب می شود تا سطح اطلاعات بالایی در مورد این محصول داشته باشیم.

گام اول طراحی شیر اطمینان
داخل شیر اطمینان از فنر استفاده می شود و وظیفه اصلی آن آزادسازی فشار است که البته از نظر نقطه آزادسازی فشار شرایط متفاوتی برای آن وجود دارد. تنظیم فنر از سوی کارخانه صورت می گیرد.
یکی از بخش های طراحی شیر اطمینان اتصال ورودی شیر است که در دو سبک Full-Nuzzle یا Semi –nuzzle وجود دارد.
در نوع Full-Nuzzle ، برای زمانی که سیالات خورنده هستند و همینطور فرایند و تجهیزات تحت فشار بسیار زیاد هستند استفاده می شود.
نوع Semi-Nuzzle به صورت رینگی طراحی می شود که در داخل بدنه قرار می گیرد. بخش بالای آن دارای سیت قابل تعویض است و همینطور دیسکی وجود دارد که به واسطه نیروی فنر در برابر بخش سیت قرار می گیرد.
محیط باز یا بسته ای وجود دارد که فنر در قسمت بالای شیر قرار داده می شود.
جنسی که برای فنرها در نظر گرفته می شود معمولاً کربن استیل است و سطح فشردگی آن نیز قابل فرمان یا تنظیم است و بر اساس خواص مکانیکی ارزیابی می شود.
یک اصطلاحی در طراحی شیر اطمینان بسیار دیده می شود با عنوان Pop action ، این اصطلاح زمانی است که سبب می شود شیر اطمینان سریعاً باز شود و در زمان زیاد شدن فشار اطلاق می شود.
گام دوم از طراحی شیر اطمینان
در طراحی شیر اطمینان بلند شدن دیسک از روی سیت بسیار مهم است. در واقع زمانی که فشار استاتیک داخلی افزایش می یابد و به بیش از فشار تنظیم شیر می رسد، دیسک شروع به بلند شدن از روی سیت می کند. وقتی شیر باز می شود، قنر تنظیم منقبض میشود و در نهایت، نیروی عکس العمل فنر نیز بیشتر می شود. در واقع برای حرکت بیشتر دیسک، نیاز است که فشار ورودی بیشتر شود تا دیسک بیشتر حرکت داشته باشد.
در اصول طراحی شیر اطمینان دقت به مقدار فشار اضافی که سبب باز شدن شیر اطمینان می شود بسیار مهم است چون باید ظرفیت مورد نظر را تخلیه کند.
استاندارد و منابع مختلفی برای این گزینه وجود دارد اما در سطح عمومی می بایست مقدار فشار اضافی در سیالات قبل تراکم بین ۳ الی ۱۰ درصد باشد و برای مایعات نیز بین ۱۰ الی ۲۵ درصد ارزیابی می شود.
دو اصل اساسی فشار آزادسازی در طراحی شیر اطمینان
یکی از موضوعاتی که برای طراحی شیر اطمینان بررسی می شود، فشار آزادسازی است. فشار آزادسازی باید به اندازه کافی پایین باشد در چنین حالتی می توان اطمینان حاصل کرد که شرایط MAP حاصل نمی شود. موقعیت بعدی این است که فشار تنظیم باید به اندازه کافی بالا باشد تا بتوان اطمینان حاصل نمود که فاصله با فشار کاری NWP حفظ شود. در این صورت شیر اطمینان به طور کامل بسته می شود.
فشار تنظیم گزینه پر اهمیتی است و باید بررسی های دقیقی برای آن صورت بگیرد. در طراحی شیر اطمینان بررسی سطح فشار مهمترین اصل است و قطعات و نوع عملکرد آنها باید به صورتی است که بتواند در شرایط و حالت های مختلف استفاده شود. البته این موضوع را از یاد نبرید که موقعیت برای تنظیم فشار به حدی است که می تواند موقعیت فشار را بررسی کند. در شرایطی که قصد دارید بهترین عملکرد را داشته باشید سطح فشار باید دقیقا بررسی شود.
شیر اطمینان یکی از بخش های مهم در آبگرمکن های مخزنی است! این مدل از شیرها وظیفه تامین امنیت دستگاه را به عهده دارد. نشتی شیر اطمینان یکی از موضوعاتی است که بارها با آن مواجه می شویم. بررسی علت نشتی شیر اطمینان در این مقاله بررسی شده است.
دلایل نشتی شیر اطمینان
به طور کلی هر مخزنی که تحت فشار قرار گرفته است نیاز به وسیله ای دارد که مورد محافظت قرار بگیرد. استفاده از یک شیر اطمینان سبب می شود که این محافظت صورت بگیرد. این مدل از شیرها وظیفه دارند که در صورت عدم ایجاد تعادل در فشار با سرعت زیاد وارد عمل شوند و زمانی که تخلیه فشار اضافه صورت گرفت، دستگاه از خظر انفجار نجات داده می شود.
در شیر اطمینان فنری وجود دارد که حد نهایی فشار را تشخیص می دهد. حال این فنرها یک آستانه تحملی دارند که وقتی به آن رسیده می شود به سرعت باز می شود و برای اینکه فشار سیال اضافه کاهش یابد خروج مایع صورت می گیرد.
وقتی زمان می گذرد، قطعات شیر اطمینان دچار فرسودگی می شود و دیگر نمی تواند انتظار کارایی بالا از آن داشت.
یکی از مهمترین علت نشتی شیر اطمینان افزایش فشار است. برای آبگرمکن های مخزنی زمانی که دمای آب بیش از حد بالا باشد، فشار ایجاد شده زیاد می شود و اثر این افزایش دما سبب می شود که شیر اطمینان چکه کند. به عبارت دیگر فنری که مورد استفاده در شیر اطمینان تا حد مشخصی تحمل دارد و در صورتی که افزایش فشار بسیار زیاد باشد سبب می شود که خاصیت کشسانی فنر از بین برود و در نهایت سیال به جای خروج از مسیر درست خود، سبب ایجاد نشتی در شیر می شود.
از دیگر دلایل مهم نشتی شیر اطمینان وارد شدن ضربه است. وارد شدن هر ضربه ای سبب می شود که شیر سوراخ شود و در نهایت سبب ایجاد نشتی می شود. این ضربه ها لزوما به معنی ایجاد ضربه از بخش بیرونی نیست. مثلاً شوک های گرمایی از مواردی است که سبب ایجاد ضربه های غیر منتظره در آبگرمکن های مخزنی می شود و نشتی ایجاد می کند.

راه های جلوگیری از نشتی شیر اطمینان
یکی از روش هایی که سبب جلوگیری از نشتی شیر اطمینان می شود آب بندی درست است. نصب باید توسط یک متخصص صورت بگیرد و دقت شود که معمولاً شیر اطمینان فشار زیادی را تحمل می کند. ر صورتی که شیر به درستی آب بندی نشده باشد بسیار زود دچار فرسودگی می شود و چکه می کند. از سوی دیگر اگر دمای آب زیاد باشد سبب می شود که واشرهایی که در آب بندی استفاده شده است ذوب شوند و در نهایت خاصیت خود را از دست بدهند. این روال سبب می شود که شیر اطمینان چکه کند و نشتی داشته باشد.
همینطور شل بودن قطعات نیز از مواردی است که سبب نشتی شیر اطمینان می شود و باید دقت شود که قطعات اتصال درستی داشته باشند.
فرسودگی قطعات رایج ترین دلیل نشتی شیر اطمینان هستند که اگر به آن دقت نشود دردسرساز می شود به طور کلی سرویس و نگهداری آبگرمکن ها از موارد مهمی است که باید بررسی شود. هرچه این رویکرد قابل قبول تر باشد می توان گفت که زمان تعویض قطعه اطمینان دقیق تر صورت می گیرد و البته سبب می شود که هزینه تمام شده نیز کمتر شود. بسیار مهم است که قطعات داخلی به خصوص شیر اطمینان هر دوره بررسی شود. اگر نشتی شیر اطمینان سبب عدم کارکرد آن شده و دیگر نمی توان انتظار داشت که کار کند و اثربخشی خوبی داشته باشد. البته که این محصول به طور کلی دوام خوبی دارد و از نظر تعرفه بهینه و قابل قبول است.