عملکرد شیر پروانه ای
دیسک شیر پروانه ایهمیشه نسبت به شیر توپی، با مایعات منتقل شده از طریق خط لوله در تماس است و بنابراین باعث کاهش فشار می گردد. در حالت بسته، دیسک سوراخ را مسدود می کند و در حالت باز، دیسک اجازه عبور مایع را می دهد.
برای تبدیل سوپاپ از حالت کاملاً باز به حالت کاملاً بسته، حرکت یک چهارم چرخشی لازم است (و این حرکت را می توان به سرعت شیرهای توپی انجام داد)
نشانگر موقعیت نقش مهمی در عملیاتی نگه داشتن سیستم های حفاظت از آتش دارد. شیر های پروانه ایبه عنوان دریچه های کنترل عمل می کنند که می توانند جریان آب را به بخشهای سیستم های آب پاش یا آتش سوزی متوقف کنند. وقتی دریچه کنترل به طور ناخواسته بسته شود، می توان کل ساختمان را بدون دفاع رها کرد. نشانگر موقعیت به متخصصان آتش نشانی و مدیرانتاسیسات کمک می کند تا دریچه بسته را پیدا کرده و به سرعت دوباره باز کنند.

نحوه عملکرد شیر پروانه ای
محرک شیر پروانه ای
محرک سوپاپ، ساقه و دیسک را برای باز و بسته شدن شیر هدایت می کند. بسته به نیاز سیستم انواع مختلفی از محرک ها وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند مانند گشتاور لازم برای کارکرد سوپاپ، سرعت و نیاز به عملگر اتوماتیک.
محرکهای دستی: از چرخ دستی یا میل لنگ برای باز یا بستن شیر پروانه ای استفاده می کنند. محرک های دستی در سیستم های از راه دور استفادهمی شوند که ممکن است به برق دسترسی نداشته باشند، اما برای کاربردهایی که شامل شیرهای بزرگ هستند عملی نیستند.
محرک های برقی: از محرک برقی برای کنترل خودکار باز یا بسته شدن شیر استفاده می کنند. از شیرهای دستی می توان به همراه شیر برقی برای کنترل مایع هیدرولیک استفاده کرد. بنابراین عملکرد نیمه خودکار را فراهم می کند.
محرک های موتور الکتریکی: محرک های موتور الکتریکی اجازه کار دستی، نیمه اتوماتیک و خودکار را به شیر می دهند. محرک های الکتریکی رایج ترین نوع محرک برای شیرهای پروانههستند، زیرا سوپاپ می تواند از راه دور کار کند و محرک قابل اعتماد و بدون تعمیر و نگهداری است.
محرک های پنوماتیک: می توانند اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک باشند. این محرک برای استفاده در دریچه های گاز و برای موقعیت باز و بسته سریع عمل می کنند.
محرک های هیدرولیکی: موقعیت نیمه اتوماتیک یا اتوماتیک سوپاپ را فراهم می کنند. آنها در مواقعی که برای باز شدن شیر پروانه ای به نیرویزیادی احتیاج دارد مانند شیر اصلی بخار استفاده می شوند.
محرک های خود فعال: محرک های خود فعال، معمولاً در دریچه های امدادی، شیرهای اطمینان، شیرهای کنترل و تله های بخار یافت می شوند. از آنجا که این محرک ها از سیال موجود در سیستم استفاده می کنند، به هیچ نیروی خارجی نیاز نیست.